måndag 26 april 2010

Måndageftermiddag

Tänkte att jag måste ta och skriva ännu ett inlägg då det inte kommer att bli så många då vi är på tåget.

Vår dag blev inte riktigt som planerat. Naturhistoriska museet var nämligen stängt! Skitskit, jag ville verkligen se dinosaurierna. Men vi fick åtminstone vårt visum. Så nu är det klart att vi kommer hem om en vecka. Ute är det ISKALLT. Det blåser en iskall vind och är runt nollstrecket skulle jag gissa. Vinden blåser dessutom upp dammoln överallt så det är inte så trevligt att vistas utomhus. Hur är vädret i Finland? Har all snö smält bort? Jag hoppas att det är härlig vår när vi kommer hem...

När vi skulle fara till Mongolien tänkte jag att det inte har någon skillnad alls vad jag skall ha på mig. Mongolerna kan väl inte vara fashion. Jag tänkte mig stora bylsiga jackor a la Djingis Khan. Men ack så fel jag hade. De mongoliska kvinnorna här i UB är så snygga. Alla har lååånga smala ben, högklackade stövlar, snygga jeans, solgalsögon och ljuvliga kappor. Också alla äldre kvinnor är superstiliga. Jag känner mig inte alls snygg i min röda peakrock och mina klumpiga uggs...

Här kommer ännu lite bilder från vårt äventyr:


Vi fick pröva den traditionella mongoliska dräkten med Coralie. De hade liknande klänningar/kappor till vardags också men inte i lika fina tyger. Kvinnorna på bilden är systrar från den första familjen vi bodde hos.


All mat lagas på denna kamin/spis inne i Geren. Eftersom det bara finns en "platta" så är all mat ihopblandad. Maten varierade mellan nudlar/ris/potatis med kött, antingen torrt eller som soppa. Bara i en av familjerna fick vi grönsaker, lite morot och kål. Det mesta smakade ganska samma och man blev ganska trött på maten. På bilden håller vi på och hjälpa till att göra nudlar.


Inuti Geren ser det ut så här. Sängar längs med väggarna. Mattor på väggarna som prydnad och isolering och ett buddistisk altar. Man fick inte vända ryggen mot altaret eller rikta fötterna mot det.

Mongolien har nog varit ett helt otroligt land. UB är en hiskeligt ful stad medan landsbygden är fantastiskt vacker. Jag skulle gärna komma tillbaka under sommaren för att se hur här ser ut så, det är antagligen helt annorlunda.

Imorgon blir det alltså tåg för fyra dagar framåt. Få se om tiden går snabbt eller långsamt på tåget... Jag har åtminstone hittat en ny bok så jag har två stycken att läsa. Det borde väl räcka!

Höres nästa gång från Mosva!

2 kommentarer:

  1. Det mesta av snön har nog smält bort :) finns några enstaka snöhögar kvar på fåå ställen, men dom högarna e såna som ha varit typ 35 meter höga under vintern så...här e nog vårit o fint, ida ha ja vari på terass o sitta o de va helt skönt då man satt i solen! :)

    SvaraRadera
  2. Idag (27.4) har vi 11 gr i solen - sol alltså - men litet blåsigt. Bättre än i UB.

    h, Pappa

    SvaraRadera