torsdag 7 oktober 2010

Satsumas och burriton


Idag har jag flängt runt halva världen känns det som. Har hunnit med Ikea, Vexi-butiken, catering, tiimari, var hemma hos mamma och pappa en stund, grani stadshus och är nu äntligen hemma. Håller nu på att mumsa i mig lite burrito som jag svängde ihop till middag. Till efterrätt måste jag äta åtminstone en satsuma. Vi köpte typ hundra igår i butiken. Vad är förresten skillnad på satsuma mandarin eller clementin?!

Minst hundra satsumas i skål på vårt kylskåp just nu... eller många i alla fall!

1 kommentar:

  1. Se Wikipedia:
    Småcitrus (Citrus reticulata) är en art i familjen vinruteväxter. Namnet mandarin bör inte längre användas för att beskriva en viss småcitrus-typ. Detta på grund av att namnen under mycket lång tid använts för samtliga småcitrus-typer under C. reticulata.Småcitrus är en av de ursprungliga arterna som fanns redan innan människan började selektera och korsa fram sorter för olika ändamål.

    Småcitrusar har i allmänhet kärnor, men clementinen är en framtagen variant av småcitrus som saknar kärnor.Än idag blandas den ofta ihop med citrusfrukter som satsumor och clementiner.

    Det äldre namnet mandarin kommer troligen från färgen på de traditionella orange dräkterna som bars av de kinesiska ämbetsmännen som kallades mandariner.
    Grupper [redigera]

    Det finns flera sortgrupper inom arten som skiljer sig i egenskaper och karaktärer hos frukten.

    * Clementin (Clementina-Gruppen)
    * Medelhavsmandarin (Deliciosa-Gruppen)
    * Satsuma (Unshiu-Gruppen)
    * Tangerin (Tangerina-Gruppen)

    SvaraRadera