onsdag 8 februari 2012

Idiotsäker middagsmeny

Här kommer nu recepten för en alldeles super duper enkel trerätters middag som precis alla klarar av att tillreda. I promise! Om du klarar av att sätta på ugnen, skära lite med kniv och äger en elvisp så är den till och med a piece of cake. Ingen kan misslyckas. Du kommer framstå som en riktig masterchef.

Först förrätten. Mumsiga vitlkössmöriga skaldjur. Du behöver lite frysta räkor, kanske en burk kräftsjärtar, smör , en vitlöksklyfta och färsk persilja. Tina räkorna och häll bort överlopps vatten. Sätt räkor och kärftsjärtar i ugsfasta små portionsformar. Lägg på finhackad vitlök, ganska mycket typ halv klyfta per person, en rejäl klick smör (och jag menar rejäl, satt du enligt dig mycket så sätt ännu lite till!) och finklippt persilja. Sen bara in i ugnen samtidigt som gästerna kommer. Typ 150 grader i fem-sex minuter så att vitlöken lite hinner mildna och smöret smälter. Servera med batong som doppas i smörsåsen. Mmmm... Så enkelt och så gott!
Enklaste förrätten som finns. Men samtidigt också en av de godaste... Bra kombination!

Sen huvudrätten. Ugnsrotsaker, biff och sås. 
Du behöver morötter 6st , rödbetor 10st, vitlöksklyftor minst 5, örtkrydda, salt. Skär allt i passliga klyftor, lägg i en ugnsform och ringla rätt så mycket olivolja på. In i ugnen för ca. 40 min på 180 grader. Done!

 Köp kött av bra kvalité så behövs det bara lite salt och peppar och snabb stekvända i smör. 

Angående såsen så kan man ju fuska här och köpa någon färdig om man känner sig osäker. Annars går det lätt att smälta ett par matskedar smör, lägg i ett par matskedar vetemjöl, släng på 2dl grädde och lite kryddor (ex. peppar, halv buljongtärning, bovril, örter, persillade) och låt koka en stund tills den är passligt tjock. Blir den för tjock kan man lätt späda med vatten.

Det var huvudrätten det.
Rödbetor, morötter, örter och vitlök. Det finns inte godare, eller lättare tilltugg till maten!
Inrefilé biff. Jag satte lite peppar och persillade på. Salta först när du steker. Annars kan vätska tränga ut ur köttet och det blir torrt!
Sist men inte minst, efterrätten. Jag gjorde min bravur, chokomousse. Den kan varieras lätt och tar på riktigt bara fem minuter att göra. Du behöver 100g mörk choko (med smak om man vill!), 2dl grädde, 2 äggulor. Smält chokladen försiktigt på svag värme på spisen. När allt smultit blandar du i de två äggulorna. Chokladen ändar då helt konsistens och blir mer fast. Vispa grädden lämpligt hårt, sätt i chokosmeten. Lägg upp i glas eller annat lämpligt. Pynta med strössel/hallon/riven choklad. Låt stå minst ett par timmar i kylen. Såååå enkelt och så gott. Ingen kan misslyckas med denna! Och chokomousse verkar ju invecklat så gästerna blir säkert imponerade :)
Perfekt fluffig chokladmousse. Om man vill kan man smaksätta med mintarom, apelsinskal eller lite kaffe. Man kan också variera sig och göra med mjölkchoklad eller vitchoklad. Eller varför inte 50/50 mörk och vit?!
Jag pyntade min mousse med små hjärtan.

7 kommentarer:

  1. Tack för förrättstipset! Ska laga födelsedagsmiddag till Riks på lördag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod :) Hoppas födelsedagsbarnet uppskattar.

      Radera
  2. Fint! Visa gärna bilder på hur maten såg ut som färdig! :)
    /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men sidu sen kom våra gäster och jag glömde fota fina bilder på maten! Tyvärr :( Men den såg nog lika fin ut som vanlig! Jag lovar.

      Radera
  3. Hurra för recepttips!

    Hur sku det vara med lunchdejt ngn dag (i väntan på att kylan blir mera löparvänlig :))?

    Kram,
    Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsegod :) Det är alltid bra med tips, det blir så lätt att man bara lagar samma grejer igen och igen.

      Lunchdejt låter riktigt bra! Nog för att man ju faktiskt kan springa på vintern också... Att det är kallt är egentligen bara en dålig excuse! Är det under -15 så går det nog riktigt bra till och med.

      Radera
    2. jo, men när det närmar sig -20 föredrar jag löpbandet :) men skickar mejl till dig!

      Radera